Behandeling post-op: innovatieve wondverbanden

Het gebruik van moderne wondmaterialen gaat veel verder dan de traditionele functies van afdekken en/of absorberen van wondexsudaat. Met innovatieve materialen kunnen therapeutische effecten bereikt worden. Deze werken actief mee in het wondhelingsproces en ondersteunen het natuurlijke fysiologische proces (Hartmann, z.j.).

De meerwaarde van innovatieve postoperatieve wondverbanden ligt in de minder frequente verbandwissels, toegenomen absorptiecapaciteit en een hoger comfort voor de patiënt (Dobbelaere & Schuermans, 2013).

 

De toepassing van negatieve druktherapie op de chirurgische wondnaad

Negatieve druk wondtherapie bestaat uit een gesloten zegelsysteem aangesloten op een vacuümpomp, die negatieve druk op het wondoppervlak handhaaft. Wondbehandeling met negatieve druk wordt voornamelijk toegepast op gesloten chirurgische incisies om chirurgische wondinfecties te voorkomen (WHO, 2016; Zwanenburg et al., 2020; Spinnael, 2016).

Bij gesloten chirurgische incisiewonden met een laag tot matig exsudaatniveau wordt het hulpmiddel gebruikt in plaats van traditioneel postoperatief wondverband. Het verband wordt aangebracht in het operatiekwartier en blijt tot zeven dagen. Het is geschikt voor gebruik in zowel ziekenhuizen als in de thuiszorgsetting (Saunders et al., 2021).

Terwijl gaasverbanden de bacteriële kolonisatie van chirurgische wonden niet voorkomt, is aangetoond dat negatieve druktherapie een barrière vormt tegen inoculatie. Als zodanig kan negatieve-druktherapie fungeren als barrière tegen bacteriële inoculatie totdat re-epithelialisatie heeft plaatsgevonden (Zwanenburg et al., 2020).

Analyse van randomized control trials (RCT’s) bevestigden een significant voordeel van negatieve druktherapie in termen van reductie van chirurgische wondinfecties (SSI)(Zwanenburg et al., 2020; Singh et al., 2019; Li et al., 2019).

De kosten van de behandeling van postoperatieve complicaties zijn zeer hoog. Ingrepen die de kans op problemen verkleinen, kunnen geld besparen doordat patiënten na de operatie snel kunnen terugkeren naar huis, hun sociale leven en hun werk. Het gebruik van negatieve druktherapie op gesloten chirurgische incisies blijkt de verblijfsduur in het ziekenhuis en het aantal heropnames tot een minimum te beperken. Echter zijn er weinig studies rond kosteneffectiviteitsbeoordelingen van negatieve druktherapie bij de behandeling van gesloten chirurgische incisies. Een aantal studies die de kosteneffectiviteit van negatieve druktherapie vergelijken met standaardverbanden in de preventie van postoperatieve complicaties, stellen echter wel een waarschijnlijkheid van de kosteneffectiviteit van negatieve druktherapie vast (WUWHS, 2016).

Deze technologie verdient in overweging te worden genomen door beleidsmakers en beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg om de behandeling van postoperatieve wonden te optimaliseren (Saunders et al., 2021).