Preventie decubitus: zwevende hielen

Het gebruik van drukreducerende of alternerende matrassen is onvoldoende ter preventie van hieldecubitus. Ter hoogte van de hielen wordt de laagste druk gemeten als men het principe van zwevende hielen toepast. Til hierbij de hiel op, waardoor deze niet langer steunt op de matras (figuur 31). Plaats om dit te bekomen een kussen onder de onderbenen, van de knieholte tot aan de achillespees (3).

 

Figuur31

Figuur 31

Er wordt aanbevolen een kussen te gebruiken dat even breed is als het bed, dat niet makkelijk verschuift en eventueel aan het bed kan bevestigd worden. Een kussen dat bestaat uit drukverlagend materiaal vormt een meerwaarde. Op die manier wordt de druk op de hielen verdeeld als de patiënt zijn benen optrekt en toch op het kussen zou steunen (3). Daarnaast moet het kussen het kniegewricht voldoende ondersteunen, om overstrekking van de knie te voorkomen. De knie wordt idealiter in een hoek van 5- 10° gebracht (3). Vermijdt in deze context het gebruik van een hoofdkussen. Een hoofdkussen kan immers geleidelijk doorzakken waardoor de hielen toch de matras raken. Een gewoon hoofdkussen kan ook makkelijker worden weggeduwd of verschoven wanneer de patiënt zich verplaatst (2).

Ook het gebruik van hielboots (figuur 32) wordt meer en meer toegepast. De onderbenen van de patiënten worden hierbij in een speciaal daarvoor ontworpen laars geplaatst, die zorgt voor zwevende hielen.

Op deze manier wordt het principe van zwevende hielen gegarandeerd, ook bij beweeglijke en/ of geagiteerde patiënten.

 

Figuur32

Figuur 32

Het gebruik van drukreducerende of alternerende matrassen ter preventie van hieldecubitus is onvoldoende effectief. Idealiter wordt bij elke patiënt met risico op hieldecubitus ten allen tijde de hielen van het drukoppervlak opgetild.