Preventie decubitus: voeding
Een slechte voedingstoestand brengt heel wat nadelige gevolgen met zich mee, zoals een toegenomen risico op decubitus en een vertraagde wondheling. De voedingstoestand moet daarom steeds gescreend worden bij patiënten met een bestaand drukletsel of bij patiënten met een verhoogd risico op decubitus.
Gebruik voor elke screening een valide en betrouwbaar screeningsinstrument, zoals de MNA-schaal. (link) Patiënten die een risico hebben op ondervoeding of patiënten met een bestaand drukletsel worden best doorverwezen naar een diëtist. Bij deze patiënten dient er steeds een geïndividualiseerd dieetplan opgesteld te worden. Dit dieet moet zich focussen op voldoende inname van energie, proteïnen, vocht en een gebalanceerde inname van vitaminen en mineralen. Voedingssupplementen kunnen soms noodzakelijk zijn indien niet wordt voldaan aan de voedingsnoden (3).
Een slechte voedingstoestand kan het risico op decubitus verhogen en de wondheling vertragen. Indien niet wordt voldaan aan de voedingsnoden dient een geïndividualiseerd dieetplan opgesteld te worden.