Behandeling diabetes

Inleiding

Bij het ontstaan van een diabetes voetwonde ligt vaak een multifactoriële pathologie aan de basis. Hierdoor wordt een diabetisch ulcus best multidisciplinair aangepakt. Zowel een diabetoloog (endocrinoloog), een vasculaire chirurg, een orthopedist, een orthopedische schoentechnieker, een verpleegkundige met bekwaamheid in wondzorg en/of diabetes, een diabeteseducator, een podoloog, een microbioloog, een fysiotherapeut, een radioloog, een dermatoloog alsook een maatschappelijke patiëntenbegeleider kunnen deel uitmaken van het multidisciplinaire voetteam (4).

Effectieve zorg betreft een goede relatie tussen de patiënt en de professional. Iedere beslissing moet in onderling overleg worden genomen, rekening houdend met de sociaal-financiële situatie van de patiënt (4). (3).

Naast lokale wondzorg, zijn ook een optimale diabetesregulatie, drukontlasting, verzekeren van een goede bloedvoorziening, voedingstoestand en voethygiëne van groot belang (3, 10). Adequate controle van de glycemiewaarden door een dieet, orale medicatie of insuline is een noodzakelijke voorwaarde om een diabetes voetwonde te doen genezen (4, 5). De onderliggende risicofactoren moeten namelijk aangepakt worden om wondgenezing te verwachten. Maar ook de  lokale aanpak van het ulcus zal afhankelijk zijn van de causale factoren. Algemeen kan gesteld worden dat tijdig inschakelen van de 2de  en /of 3de lijnszorg bij patiënten met een diabetes voetwonde belangrijk is en erger kan voorkomen (4, 5).


Adequate controle over de diabetes door een dieet, orale medicatie of insuline is een noodzakelijke voorwaarde om een diabetes voetwonde te kunnen genezen.