Anamnese veneus ulcus: inleiding
Het ontstaan van een veneus ulcus berust meestal op een probleem in de bloedcirculatie. De daadwerkelijke aanleiding tot het ontstaan van een ulcus is meestal een klein trauma, doch kan het ulcus soms ook atraumtisch ontstaan (1). Vooral de chroniciteit en het hoog aantal recidieven (30-57% binnen het eerste jaar) vormen een groot probleem (2).
Patiënten met een veneus ulcus hebben soms een uitgebreide medische voorgeschiedenis en comorbiditeit.
Het is belangrijk op de hoogte te zijn van deze voorgeschiedenis:
- Diepe veneuze trombose
- Tromboflebitis
- Been – of voetbreuk
- Chirurgie aan de bloedvaten
- Spataders (figuur 6)
- Eerdere veneuze ulcera
- Gebruik van medicatie ter behandeling van veneuze insufficiëntie
- Beperkte mobiliteit
- Slechte voedingstoestand
- Obesitas
- Andere aandoeningen die een invloed kunnen hebben op de wondheling
Figuur 6
Ook zijn, naast de eigen medische voorgeschiedenis, de familiale anamnese en de ulcusspecifieke aspecten van belang om na te gaan. Net zoals de medische voorgeschiedenis van de patiënt kunnen deze informatie bevatten of risicofactoren aan het licht brengen die belangrijk zijn bij de verdere behandeling van het ulcus (2).
Ulcusspecifieke kenmerken:
- Duur van het ulcus
- Pijn
- Eerdere behandelingen
- Tekenen van infectie
- Beweeglijkheid van het enkelgewricht
De voorgeschiedenis en familiale anamnese kunnen risicofactoren en aanleidingen tot het ontstaan van het ulcus definiëren (2). Aanvullend moet aan de patiënt worden gevraagd of er reeds enige vorm van lokale therapie werd toegepast (antiseptica, antibiotica en/of vochtinbrengende zalven en crèmes). Patiënten met een veneus ulcus hebben een verhoogde sensitiviteit tegenover bepaalde producten waardoor dermatitis of eczeem kan ontstaan wat de genezing van het ulcus zal verhinderen (3). Het is belangrijk te weten of de patiënt reeds in het verleden compressietherapie heeft toegepast. En werd deze compressietherapie toegepast door hulpverleners, mantelzorgers of de patiënt zelf?
Tenslotte moet men nagaan of de patiënt het ziektebeeld begrijpt en inziet waar hij of zij zelf kan ingrijpen en bijsturen.
De medische voorgeschiedenis van een patiënt en/of zijn familie kan risicofactoren en aanleidingen tot het ontstaan van een ulcus aan het licht brengen. Daarnaast is het zinvol om navraag te doen of er reeds enige vorm van lokale therapie en/of compressietherapie werd toegepast.