Wondspoeling of -irrigatie
Een grondige wondspoeling moet onder druk gebeuren. De spoelvloeistof in de wonde gieten (enkel onder invloed van de zwaartekracht) geeft misschien wel voldoende kracht om debris uit de wonde te verwijderen, maar niet genoeg om micro-organismen efficiënt te verwijderen. De druk mag ook niet té groot zijn want dit kan het weefsel beschadigen waardoor dit mogelijk infecties in de hand kan werken. Voer daarom de wondspoeling uit met een geschikte druk per vierkante inch, uitgedrukt in PSI, en een waarde tussen 4 en 15 PSI. Bijvoorbeeld: een spuit van 20ml met een 18G naald of katheter geeft een druk van 12 PSI. Er kan ook een spuitflacon gebruikt worden om gericht en onder druk de wonde te spoelen.
Douchen
Door middel van een douchekop kan de wonde met stromend lauw kraantjeswater gereinigd worden. Hou hierbij rekening met de kwaliteit van het water (leidingwater) en een voldoende hoog debiet.
Enkele studies over douchen bij chronische wonden beschrijven positieve resultaten ten aanzien van de patiëntbeleving (Neues, 2000) (Griffiths, 2001).
Om het patiëntcomfort te verhogen is lauwwarm kraantjeswater voor de wondreiniging aan te raden. Wanneer de spoelvloeistof kouder is dan de lichaamstemperatuur veroorzaakt deze vasoconstrictie en heeft dit mogelijks een negatief effect op de wondgenezing (Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, 2021). Indien de waterstraal rechtstreeks op de wonde te pijnlijk is, richt de waterstraal dan op de wondomgeving waardoor het stromende water wel het wondbed reinigt.
Expert opinie: vochtige omslagen
Bij sterk nattende, vuile en/of pijnlijke wonden is er ook de mogelijkheid te werken met vochtige omslagen. Die zijn niet alleen reinigend, maar ze hebben ook een opdrogende werking. Daarom zijn ze vooral nuttig bij (sterk) exsuderende wonden. In functie van de gebruikte oplossing kan er daarnaast ook nog een ontsmettende werking zijn (Wines, 2001).
Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van een propere sponshanddoek of washandje vochtig gemaakt met de te appliceren vloeistof. Een belangrijk aandachtspunt is dat de omslagen niet occlusief mogen worden afgedekt.